Işık Dikmen
Yönetmen, Animatör, Eğitimci
27.03.2014
1985’te Bilecik’te doğdu. Eskişehir Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi’nden mezun olduktan sonra 2005 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Grafik bölümünü kazandı. 2008’de Erasmus öğrencisi olarak gittiği Almanya’nın Halle şehrinde, Motion Works Animasyon Stüdyosunda ”Friends Forever” adlı çizgi film projesinde yönetmen Tahsin Özgür’ün asistanlığını yaptı. Hala MSGSÜ Grafik Bölümü’nde eğitimine devam ediyor. İlk kısa animasyon filmi ”Şekerleme”yi 2010 Canlandıranlar Yetenek Kampı’nda üretti. Işık Dikmen, oyun tasarımcısı olarak çalışıyor.
Canlandırma senin için ne ifade ediyor?
Gerçekte göremediklerimizi görüp, hareketlendirip canlı hale getirmek, anlamak.
Neden bu mecrayı seçtin?
Sevdiğim ne malzeme varsa canlandırma filmi yaparken kullanabiliyorum. İstediğim malzemeyi seçebiliyorum, istediğim enstrumanı, rengi kullanabiliyorum. Sonsuz anlatım seçeneği var. Seçenekler çoğaldıkça kalıplar dağılıyor, istediğim duyguyu istediğim gibi anlatabiliyorum. Tek bir kareye, bir tekniğe ya da bir duygu durumunda sabitlenmediğim için canlandırma filmi yaparken özgür hissediyorum.
Ne tip hikayeler anlatmayı seviyorsun, filmlerinde temel bir tema ya da dert var mı?
Kendimle, bilmediğim taraflarımla ve kendimi iyileştirmekle ilgili hikayeler anlatmayı seviyorum. Animasyon yaparak hikaye anlatmayı, bilmediklerimi öğrenme ve sevme yöntemi olarak kullanıyorum.
Sizi en iyi ifade eden filminiz, çalışmanız?
Beni en iyi ifade eden filmimi daha yapmadım sanırım 🙂
Kimler ya da neler size ilham veriyor?
Duygularımı hareketlendiren filmler ilham veriyor. Bu durum tamamen o sırada hangi duygum üzerine yoğunlaştığıma göre değişiyor.
Kadın olmanızın animasyon alanında size eksi ve artıları oldu mu? Olduysa neler?
Eksi ve artı diye ayıramam. Kadın olduğum için kendimi eksik ya da daha avantajlı hissetiğimi söyleyemem. Ama film yaparken kendimi inceliyorum ve kendimden anladıklarımı paylaşıyorum. Bir kadın olduğum için, bu durumu da inceliyorum tabii ki! İçine Kaçan Kız’ı yaparken regl ağrılarımı anlamaya ve paylaşmaya çalıştım.