Animasyonun Kadınları

Ayşen Özgür

Animatör

15.09.2023

 

12.05.1990 Kütahya doğumluyum. Aslen Eskişehirliyim. Kütahya Ali Güral Anadolu lisesinden mezun olduktan sonra, dokuz eylül üniversitesinde hemşirelik bölümüne gittim. İlk senemde bana uygun olmadığını farkederek güzel sanatlara hazırlanmaya karar verdim. Yakın bir arkadaşımın yönlendirmesiyle animasyon bölümüne hazırlandım. Kütahya Dumlupınar Üniversitesin de çizgi film animasyon ana sanat dalından 2015’te mezun oldum. Sonrasında, Anima okuldan 6 aylık bir 3d karakter animasyonu kursu aldım.

 

Animasyona ilginiz ne şekilde başladı? Sizin için ne ifade ediyor ve bu mecrayı neden seçtiniz? Etkilendiğiniz, size hocalık yapan isimler oldu mu?

 

Animasyon özellikle stop-motion animasyon her zaman ilgimi çeken bir alan olmuştur. Çok küçük yaşlarımda dahi bu işin nasıl yapıldığına büyük ilgim vardı. Çok kısa süre eğitim alma şansım olmasına rağmen Tunç Emre Doğramacı hocama hep büyük bir saygı duymuşumdur. Ayrıca bir şirkette birlikte çalışma fırsatı bulduğum Ahmet Tabaktan da çok fazla şey öğrendim.

 

Animasyon yapımında üstlendiğiniz görev nedir? Senarist, yönetmen, yapımcı, animatör, karakter tasarımcısı, …?

3d karakter animatörü olarak görev almaktayım. Sektörde geçirdiğim süre zarfında 2d animasyon ve 3d rigging departmanlarında da kısa sürelerde çalışma fırsatım oldu.

 

Kimler ya da neler size ilham veriyor? Favori, en sevdiğiniz animasyon filmler?

Benim kişisel tercihim her zaman daha fantastik ögeler içeren hikayelerdir. Özellikle kültürümüzün mitolojik efsanelerini içeren bir çalışma yapmak gelecek planlarım içerisinde bulunmakta.

 

Kullandığınız özel bir teknik ya da stil var mı? Varsa nasıl oluştu, gelişti? Sizi en iyi ifade eden filminiz, çalışmanız?

Kullandığım çok özel bir teknik yok. Şimdiye kadar genellikle cartoon işlerde çalıştım bu nedenle o alana daha yatkın olduğumu düşünüyorum

 

Filmlerinizde size en önemli unsur nedir? Senaryo, müzik, karakter tasarımı seslendirme, görsel dünya, …?

Bir filmin en ince detaylarıyla bir bütün olarak ele alınması gerektiği kanısındayım. Ses, senaryo, tasarım veya efekt… hangi unsur olursa olsun bir tanesinin bile eksikliği bir film için çok büyük bir kayıp olur. Her departmanda özenle yaratılan bir işin her türlü tatmin edici olacağına inanıyorum.

 

Filmlerinizde ekip arkadaşlarınız kimlerden oluşuyor?  Belirli isimlerle mi çalışıyorsunuz? Ekip arkadaşı seçimlerinizi neler etkiliyor?

Çok fazla şirkette çalıştığım için sürekli olarak çalıştığım bir ekip arkadaşım var diyemem maalesef. Ama birlikte ufak tefek kişisel projeler yaptığım eşim Erman Güleç i anmadan geçemeyeceğim. Kendisi görsel efekt uzmanı olarak çalışmakta. Genel olarak bir kişinin ekip arkadaşı kadar iyi olduğunu düşünüyorum. O yüzden işbirliğinin önemini anlayan, ve yaptığı işe saygı duyan insanlarla çalışmayı seviyorum.

 

Kimler ya da neler size ilham veriyor? Favori, en sevdiğiniz animasyon filmler?

İzlediğim her animasyon filmi ufak da olsa bana birşey katıyor. En sevdiğim filmler arasında; kubonun sihir telleri, kutu cüceleri, vincent, spirited away (aslında butun miyazaki filmleri 😃) dante’s inferno.. var. Şu anda aklıma gelenler bunlar olsa da çok daha fazla oldugunu söyleyebilirim.

 

Kadın olmanızın animasyon alanında size eksi ve artıları oldu mu? Olduysa neler?

Çoğu sektörden farklı olarak bizim sektörde kadınlara yönelik bir mobinge kendi adıma hiç rastlamadığımı söyleyebilirim. Benimle aynı görevi alan kadın veya erkek her iş arkadaşımla aynı koşullarda çalıştım.

 

Animasyon için gerekli gördüğünüz altyapı sinema mı, grafik tasarım mı? Ya da ne? Sizce animasyon eğitiminin olmazsa olmazları neler?

 

Bence temel sanat eğitimi her sanat dalında olduğu gibi, animasyon eğitiminin de temelini oluşturuyor. Zamanın büyük sanatçılarının sanata kattığı incelikleri öğrenip yapılan bir animasyon filmine eklenebildiğinde sonucun çok daha estetik olduğunu düşünüyorum.

 

Türkiye’de animasyon sektörü var mı? Sektör ya da ortamın geçmişi ve bugününü nasıl değerlendiriyorsunuz? Farklar ya da ilerleme oldu mu?

 

Son bir kaç senede özellikle mobil oyunların, dijital platformların ve AI in gelişmesiyle ülkemizde de çok fazla şirket açıldı. Eskiden daha çok reklam ve dizi sektörünün hâkim olduğu bir alandı. Şimdiyse çok daha çeşitli işlerde çalışma şansımız oluyor.

 

Türkiye ve dünyada animasyon geleceğinde neler bekliyorsunuz?

 

Yapay zekanın da iş gücüne katacaklarıyla çok daha gelişmiş görselliklere sahip işler yapılacağını düşünüyorum. Mandolorian da gördüğümüz virtual set gibi işi çok daha kolaylaştıran ve yapılan işlere daha hızlı yapılan müdahalelerin, bu alanda çalışan insanların işin teknik sorunlarıyla uğraşmak yerine daha çok sanatsal kısımlarına odaklanabileceği bir ortam oluşacak. Açıkçası çoğu meslektaşım gibi yapay zekadan rahatsız olmaktansa, geliştiğinde yapabileceklerimizi görmek için sabırsızlanıyorum

Bu site, reCAPTCHA ile korunur; Google Gizlilik Politikası ve Hizmet Koşulları geçerlidir.

Animasyonun Kadınları
İstanbul, TR