Begüm Varbil
Yapımcı, Karakter ve Konsept Tasarımcısı
03.2024
İstanbul’da doğdum ve büyüdüm. Hasan Ali Yücel İlkokulu ve sonrasında Özel Evrim Lisesi’nde okudum. On altı yaşımda Londra’ya gittim. Matematik, Psikoloji ve Güzel sanatlar üzerine iki yıl A-Level eğitimi aldım. Central Saint Martins College, London University of Arts Grafik Tasarım eğitimi sonrasında Bahçeşehir Üniversitesi’nde İletişim Tasarım eğitimi aldım. Bir taraftan da on altı yaşımdan beri farklı iş kollarında çalıştım. Profesyonel olarak animasyon ile dokuz yıldır uğraşıyorum.
Animasyona ilginiz ne şekilde başladı? Sizin için ne ifade ediyor ve bu mecrayı neden seçtiniz? Etkilendiğiniz, size hocalık yapan isimler oldu mu?
Çocukluğumda okuduğum çizgi romanlar ve çizgi filmler/diziler ile başladı. Oyunlara olan ilgim de eklenince çizim ve animasyon konularında eğitim almaya yöneldim. Animasyon karakterler ile büyüdüm ve benim hayata bakış açımda önemli etkileri oldu. Bunun neden ve nasıl olduğunu anlamaya çalışmak bu mecrada içerik üretmeyi seçme amacım oldu.
Animasyon yapımında üstlendiğiniz görev nedir? Senarist, yönetmen, yapımcı, animatör, karakter tasarımcısı, …?
Yapımcı, karakter ve konsept tasarımcısı
Ne tip hikayeler anlatmayı seviyorsunuz, filmlerinizde temel bir tema ya da dert var mı? Bir filmi yapmaya, oluşumuna katkı sağlamaya sizi motive eden nedir?
Ekip arkadaşlarım ve ben, internet çağında,oluşan global ortak kültürde kabul görebilecek yerel hikayeler anlatmaya çalışıyoruz. Bu derdimiz aynı zamanda motivasyon kaynağımız.
Kullandığınız özel bir teknik ya da stil var mı? Varsa nasıl oluştu, gelişti? Sizi en iyi ifade eden filminiz, çalışmanız?
Projenin gereksinimlerine göre çok değişken stil ve tekniklere sahip sanatçılarla çalışıyoruz. Klasik bir romanı, kendisini en uygun temsil eden görsel dilin ebru olduğuna inanarak ar-ge çalışmaları sonrası animasyon filme dönüştürebileceğimiz bir çalışmamız tarzımızı ifade edebilir.
Filmlerinizde size en önemli unsur nedir? Senaryo, müzik, karakter tasarımı seslendirme, görsel dünya, …?
Bu unsurların hepsinin bir noktada bütünlük oluşturması gerekiyor. Öncelik vermem gerekirse görsel dünya, senaryo vb…
Filmlerinizde ekip arkadaşlarınız kimlerden oluşuyor? Belirli isimlerle mi çalışıyorsunuz? Ekip arkadaşı seçimlerinizi neler etkiliyor?
Bizim şirket olarak başardığımız bir şey varsa o da bir şirket kültürü oluşturmak oldu. Projenin gereksinimine göre beraber çalışabileceğimiz; bizimle benzer dertleri olan yazar, tasarımcı, produksiyon ve post-produksiyon ekipleri ile bir araya gelen omurga bir ekibiz.
Kimler ya da neler size ilham veriyor? Favori, en sevdiğiniz animasyon filmler?
Monster, Akira, Avatar, Samurai Champloo, Dumbo, Fantasia, Ice-age
Kadın olmanızın animasyon alanında size eksi ve artıları oldu mu? Olduysa neler?
Eksileri az ama büyük eksiler oldu, sürekli güven kazanmaya çabalamak mesela.
Animasyon için gerekli gördüğünüz altyapı sinema mı, grafik tasarım mı? Ya da ne? Sizce animasyon eğitiminin olmazsa olmazları neler?
Grafik tasarım. Günümüzde tüm sanat dalları girift bir ortak dil yaratma çabası içinde bu durumda sanat eğitimi düzenli güncellenmeli ve animasyon sektöründe öğrenciler daha erken aktif olmalı. Stüdyolar bu eğitimin bir parçası olmanın önemini kavramalı.
Türkiye’de animasyon sektörü var mı? Sektör ya da ortamın geçmişi ve bugününü nasıl değerlendiriyorsunuz? Farklar ya da ilerleme oldu mu?
Gelişen bir animasyon sektörümüz var. Özellikle bebek, çocuk içeriği üretmede internet çağının da etkisiyle kazançlı, oyun sektörü gibi üretici sayısı yüksek ve destek gören bir sektöre dönüştü. Belli tarzlarda yaptığımız çıkış ve sonrası gelen tıkanma konusunda oyun sektörüne benzediğini düşünüyorum. Üretim kalitesinde belli bir sınırı aşamıyoruz çünkü farklı izleyici ya da kullanıcıya ulaşmakta destek bulamıyoruz.
Türkiye ve dünyada animasyon geleceğinde neler bekliyorsunuz?
Türkiye’de animasyonun gelişimi için yayıncıların çoğalması ve farklılaşması gerektiğini düşünüyorum. Dünyada animasyonun geleceğinin hangi teknolojinin insanlar tarafından tercih edileceğine göre şekilleneceğini ön görmekteyim. Sanal gerçeklik teknolojisi insanlar tarafından hala benimsenmiyor mesela çünkü teknolojisi hala kullanıcı dostu değil.