Animasyonun Kadınları

Meral Simer

Animatör, Yönetmen

29.03.2017

1948 Yılında İstanbul’da doğdum. Sultan Selim Kız Meslek Lisesini bitirdim. Tesadüflere bağlı olarak kendimi çizgi dünyasının içinde buldum.

Animasyona ilginiz ne şekilde başladı? Sizin için ne ifade ediyor ve bu mecrayı neden seçtiniz? Etkilendiğiniz, size hocalık yapan isimler oldu mu? 

1969 yılında Ali Ulvi Ersoy, Yalçın Çetin ve Tonguç Yaşar ustalarımın kurmuş olduğu Stüdyo Çizgi de çalışma yaşamım başlamış oldu. Animasyon konusunda bilgim yoktu öncelikle asetatlara çizilmiş resimleri boyamayı öğrendim, sonra asetata çizmeyi, bu aşamadan sonrada animasyonun nasıl yapıldığını. Öğrenme isteğim güçlüydü. Bir gün Yalçın Çetin masama gelip iki animasyon kâğıdı bıraktı ve kar yağdırmamı istedi. Kar yağışı ilk animasyon çalışmam oldu.

Hocalarımın destek vermesi sayesinde çekim planı ve çekim nasıl yapılır onlara asistanlık yaparak öğrenmeye başladım. Çizgi film yapımını aşama aşama öğreniyordum. Hocalarım değerli karikatüristlerdi ve benim de karikatür çizebileceğimi söylediler ve destek oldular. Böylece karikatür ve çizgi film ile bütünleşmiştim. Reklam filmleri ve jenerik yapımları ile başlayan çalışmalar Tonguç Yaşar’ın T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı’na yaptığı çizgi filmlerle devam etti. Çizgi film yapımı sabır ve yoğun emek ister 20 yılı aşan zaman diliminde “ Bahar Nasıl Tamam Oldu” adlı kısa filmimi 1972 yılında yaptım. Tonguç Yaşar ile yaptığımız “ Avcı ile Kuş” adlı çizgi film 1987 yılında T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı sinema başarı ödülü aldı.

Filmlerinizde size en önemli unsur nedir? Senaryo, müzik, karakter tasarımı seslendirme, görsel dünya, …?

Çizgi film senaryosu, karakter tasarımı, seslendirme ve görselliği ile bir bütündür.

Kadın olmanızın animasyon alanında size eksi ve artıları oldu mu? Olduysa neler?

Artıları kadar eksileri de mutlaka olmuştur, her alanda olduğu ölçüde.

Animasyon için gerekli gördüğünüz altyapı sinema mı, grafik tasarım mı? Ya da ne? Sizce animasyon eğitiminin olmazsa olmazları neler?

Çizgi film grafik tasarımın yanı sıra sinemayı da kapsıyor. Yapılan animasyonun çekim planı doğrultusunda çekilmesi gerekiyor. (Normal plan, yakın plan, süperpoze vs. gibi). Çizgi film yapımı emek istediği ölçüde sabır, sevgi ve coşku ister. Her çalışmada olduğu gibi animasyon eğitiminde de animasyonu severek ve sabırla çalışmak gerekir. Sabır, sevgi ve coşku olmazsa olmaz.

Türkiye ve dünyada animasyon geleceğinde neler bekliyorsunuz?

Türkiye’de çizgi film çalışmaları sınırlı kalmıştır maliyeti yüksek olduğu için. Çizgi film çocuklara olduğu kadar büyükler için de ilgi çekmeli ve yapımların evrensel boyutta eğitici, öğretici, barışçı ve sevgi temalı olması dileğimdir.

Bu site, reCAPTCHA ile korunur; Google Gizlilik Politikası ve Hizmet Koşulları geçerlidir.

Animasyonun Kadınları
İstanbul, TR